Descriere: Salicia energetica sau Salix Viminalis “Energo” este o specie de salcie care s-a dovedit a fi cea mai eficienta planta cultivate in scopuri energetice. Salixul are un volum de masa lemnoasa de 40-60 t/ha material uscat si o putere calorica foarte ridicata de aprox. 4900kcal/kg , mai mare decat cea a stejarului. Ca utilizare, din salcia energetica, se realizeaza brichete si peleti. Aceasta salcie este caracterizata printr-o crestere foarte rapida, regenerandu-se foarte repede este posibila recoltarea anuala a acesteia. Pe langa viteza mare de crestere, salcia energetica se prinde foarte repede la plantare. Plantarea se realizeaza prin metoda butasilor si este necesara o singura plantare o data la 25-30 de ani pentru a obtine anual recolte. Poate fi plantata pe orice fel de soluri (considerandu-se ca datorita capacitatii ridicate de evapotranspiratie ajuta chiar la stoparea alunecarilor de teren), insa un sol fertil poate conduce si la recolte mai bogate.
Pentru plantare costurile sunt intre 1500-2000 euro/ha (investitie care se face o singura data pt o recolta de 25-30 de ani), iar in primul an recolta este modesta obtinandu-se aprox 10 t/ha cu profituri de intre 300-400 euro/ha, insa dupa primul an recolta ajunge si la 40-60 t/h, profiturile crescand intre 1500-1800 euro/ha.
Resurse necesare: - documentarea riguroasa in ceea ce priveste caracteristicile de plantare si recoltare ale acestei plante
- disponibilitatea unui teren agricol
- costurile cu achizitia butasilor in functie de suprafata ce se doreste plantata
- disponibilitatea/inchirierea utilajelor de recoltare anuala
Avantaje: - produs ecologic
- se investeste o singura data, se regenereaza anual.
- este o planta care poate fi plantata pe orice fel de soluri (chiar si pe soluri mlastinoase) , cu o rezistenta la variatii de temperatura si intemperii.
- vine ca o solutie energetica regenerabila si ieftina
- putere calorica mare (4900kcal/kg)
- odata plantata se obtin profituri anuale la costuri minore.
- este mai profitabila decat utilizarea pamantului pentru cresterea legumelor
Dezavantaje: - daca se opteaza pentru cultivarea pe suprafete mari , investitia cu achizitia butasilor poate fi foarte mare (documentarea in ceea ce priveste posibilitatile de finantare cu fonduri europene)
Concluzii: In multe tari aceasta planta este cultivata pe cantitati foarte mari (cum ar fi Suedia), considerandu-se o alternativa energetica foarte usor de produs la preturi mici. La noi in tara multitudinea de terenuri agricole(sau care nu pot fi utilizate pentru agricultura) ar putea fi utilizate in acest scop, mai ales ca in lume interesul pentru acest domeniu este tot mai ridicat.
foarte frumos articolul:)
RăspundețiȘtergereAm fost la o conferinta pe tema asta, la Bucuresti. Se pot scoate bani frumosi din afacere, teren sa ai si ceva rabdare
RăspundețiȘtergereEste bine de stiut.
RăspundețiȘtergereeu am plecat deja ....sa cumpar niste butasi....a era sa uit......si niste teren:))
RăspundețiȘtergereS.C. REBINA Agrar S.R.L. este autorizata in a produce si comercializa material saditor de salcie energetica, detinand cea mai mare pepiniera din Europa. Cei interesati, pot vedea cultura noastra. Ne puteti contacta la adresa office@rebina.ro, la nr de tel 0356102387 sau 0728135085.
RăspundețiȘtergereInteligent mod de a vă plasa oferta, spor la vânzare , toate cele bune!
Ștergerept moldova e valabila ideea asta ?
RăspundețiȘtergerenu stiu exact la ce va referiti, dar daca va referiti la clima, da!
RăspundețiȘtergereDETIN 18 HA COMPACT TEREN NEAGRICOL SPECIFIC ACESTOR CULTURI .CONTACT-0723611164
RăspundețiȘtergerevreti sa plantati salcii pe toata suprafata? contact 0731321113
ȘtergereINTERESANT
RăspundețiȘtergereunde putem cumpara butasi in Moldova
RăspundețiȘtergere