Idei de afaceri : Crescatorie de crapi japonezi (Koi fish)

Descriere: Crapul japonez (Koi) este o specie de peste ornamental de origine japoneza care se remarca prin culorile vii de pe suprafata acestuia. Pe langa coloritul impresionant, pestii Koi sunt foarte sociabili, fiind foarte prietenosi cu oamenii pot fi chiar dresati sa faca anumite trucuri sau sa manance din palma omului. Acesti pesti deosebiti sunt crescuti in scop ornamental, vanzarea se poate face proprietarilor sau viitorilor proprietari de iazuri de gradina (pond), pasionatilor de acvacultura, in cadrul amenajarii restaurantelor, pet-shopu-urilor, etc.
Exista mai multe tipuri de crapi joponezi, printre cele mai cunoscute specii putem enumera Kohaku,Shusui, Asagi, Tancho, Bekko, Koromo etc. Dintre acestea Kohaku este cel mai  raspandit si cunoscut, avand culorile rosu si alb, culorile steagului Japoniei. Pe parcursul timpului, din multe incrucisari, au aparut o gama foarte larga de combinatii de culori, printre cele mai cunoscute fiind alb, negru, rosu, galben, crem si albastru, etc. Acesti pesti japonezi au si o durata foarte mare de viata, in medie 20-30 de ani, insa sunt si unele exemplare care pot ajunge chiar la 50 de ani.
Afacerea cresterii crapului japonez poate fi realizata la domiciliu in acvarii mari cu apa bine oxigenata. Calitatea apei si oxigenerea acesteia sunt lucruri foarte importante influentand direct cresterea pestelui (acesta consumand mai putina mancare intr-o apa slab oxigenata). La noi in tara sunt cateva persoane care cresc pesti Koi in iazuri mari, daca se va opta pentru aceasta metoda, se va avea grija ca iazul de crestere sa fie populat numai cu peste Koi, din cauza coloritului acesti pesti devin o tinta usoara pentru pestii rapitori. Cat tine de temperaturile exterioare, crapul japonez este foarte rezistent, pe perioada iernii intrand in letargie.
            Aici cateva exemple de crescatorii de crap japonez (koi) :







Crapul Japonez atinge maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani, iar ca productivitate se poate ajunge la 80.000 -100.000 de icre/kg exemplar. Perioada de reproducere a pestelui koi este in lunile mai-iulie, insa daca se asigura temperaturi ridicate, sunt sanse ca acestia sa se reproduca de mai multe ori pe an.
Preturile aproximative pentru crapi japonezi sunt : puiet de 5 cm – 5-10 lei/buc, puiet de 15-20 cm – 30-50 lei/buc, maturi de 55-60 cm – 800-1000 lei/buc. Preturile pot varia in functie de tipul pestelui.
                
Resurse necesare: - documentarea foarte buna despre cresterea si conditiile de crestere ale crapilor japonezi
-  achizitia/constructia acvariilor de capacitate mare sau constructia iazurilor de gradina (daca dispuneti de locuinta la sol)
-  achizitia de mici pompe-filtre de oxigenere a apei (se gasesc la preturi foarte accesibile in pet-shopuri)
-  achizitia primei transe de puiet de crap japonez (de 5 cm)
-  costuri de alimentatie si vegetatie
- promovare online printr-un site cu posibilitatea de preluare comenzi si offline prin afise si oferte la magazine de profil piscicol si petshopuri, carti de vizita, etc.
Avantaje: - investitia in puiet este mica si se poate face treptat
- in timp se poate ajunge la productivitate foarte mare
- pretul de vanzare ridicat
- costuri de intretinere mici
- cerere tot mai mare pe piata
                
Dezavantaje: - daca se respecta conditiile de crestere, aceasta afacere nu prezinta dezavantaje.
Concluzii: Pe piata , aceasta afacere este numai la inceput, multi doritori neavand surse de achizitie. Tiinand cont de toate avantajele prezentate, o mini crescatorie de crapi japonezi se poate dovedi in timp o afacere foarte profitabila.

6 comentarii: