marți, 6 martie 2012

Idei de afaceri : Fructe uscate

Descriere: Fructele uscate sunt rezultatul deshidratarii fructelor proaspete, rezultand un produs sanatos, delcios si cu durata mare de viata. Aceste produse au o traditie foarte lunga, in multe civilizatii vechi fiind o metoda foarte eficienta de conservare in timp a alimentelor. In  istorie, procesul de uscare/deshidratare a fructelor se realiza numai la soare pe perioade de 2-3 saptamani, astazi exista uscatoare de diferite dimensiuni care pot deshidrata fructele intr-un timp foarte scurt. Astfel, in zilele noastre, gasim in magazine o gama variata de fructe uscate , cum ar fi : struguri, prune, banane, mere, kiwi, caise, coacaze, merisoare, afine, piersici si multe altele. Printre beneficiile consumului de fructe uscate putem enumera: previn afectiunile cardio-vasculare, anemii, sursa fibre, sursa energie, stimuleaza circulatia sangelui, probleme digestive, eliminarea colesterolului.

        Ceea ce face din aceasta activitate, o afacere care s-ar putea dovedi foarte profitabila este ca in timp ce 1 kg de prune proaspete costa aprox. 3 lei/kg observam ca 200 g de prune uscate costa 12-15 Ron/200 g/produs ambalat, iar  1 kg de banane proaspete pret 5 lei/kg – 200 g banane uscate felii pret 8-10 lei/200 g.
                 Uscarea/deshidratarea fructelor se poate face cu aparate de uscare/deshidratare. Pentru a se obtine o productivitate medie se vor achiziona aparate profesionale de uscare, acestea se gasesc la preturi intre 1500-2000 de euro. Exista si aparate mici de uscare pe piata, insa acestea au o productivitate foarte mica, de 2-4 kg pe tura. Daca tinem cont de preturile practicate pentru fructele uscate, o investitie intr-un aparat profesional de deshidratare a fructelor poate fi amortizata foarte repede. Vanzarea fructelor se poate face sub forma de produs ambalat sau vrac la kg in magazinele mari sau la aprozarele cu care se vor face parteneriate.
                 Cateva preturi orientative: ananas (200 g- 5-7 lei), banane (200 g -8-10 lei),
prune (200 g - 12-15 lei), caise (200 g - 6-8 lei), coacaze (100 g - 15-17 lei), dude (100 g -10-12 lei), mango (100 g - 15-17 lei).
Resurse necesare: - cheltuieli cu achizitia aparatului de uscare/deshidratare profesional
                             - cheltuieli cu achizitia materiei prime
                        - realizarea de parteneriate cu magazine, intermediari, aprozare.
Avantaje: - pret de vanzare foarte mare
                - produsul  rezista foarte mult timp
                - procesul de uscare cu aparat este usor si accesibil oricui
            - este un produs foarte sanatos, tot mai cautat de consumatori
                - investitia redusa in materia prima
             - amortizarea investitiei in aparatul de uscare poate fi rapida
               
Dezavantaje: - daca e respectat timpul de uscare , aceasta afacere nu prezinta dezavantaje.
Concluzii: O astfel de activitate cu investitie redusa poate deveni cu putin efort o afacere foarte profitabila, care ofera si beneficii de sanatate clientilor.

6 comentarii:

  1. Si eu as incerca cu afine, dar nu stiu decat metoda de congelare.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Si afinele pot fi uscate si sunt printre cele mai scumpe fructe uscate , undeva la 20 RON/100 g. Nu prea mai gasesti in magazin proaspete, chiar daca gasesti sunt foarte scumpe, in schimb ai putea face achzitii de la culegatori din mediul rural, doar ca mai ai de asteptat pana prin iulie-august, perioada in care se culeg.

    RăspundeţiȘtergere
  3. Nu stiu de unde au luat 12-15 RON pentru 200g prune uscate. In magazin, 200g prune uscate import costa cca 3,5 RON... si in niciun caz un producator nu va vinde la preturile din articol.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Toate preturile sunt luate de pe magazine online, prune am vazut si eu prin aprozare la preturi mai mici. M-am mai uitat si la supermarket-uri si preturile nu sunt departe pentru fructe uscate. Ms ca ai timpul sa mergi prin piata si sa analizezi preturile. Cateodata nu am timp si de iesiri si caut preturile online, astfel se mai fac si greseli. Preturile evident ca sunt de vanzare, analiza s-a facut pe materie prima cumparata la pretul de vanzare raportata la pretul de vanzare trecut prin intermediari si eventuale procese. Adica chiar daca o sa calculezi vanzarea la pretul de producator, profitul raportat la investie al unui producator va fi la fel de mare sau mai mare decat al unui intermediar. De exemplu daca un producator are livada proprie sa zicem sau cumpara la preturi f. mici materia prima va obtine un profit mai mare vanzand la intermediar, decat intermediarul din adaos cumparand de la el si vanzand la pretul din articol.

    RăspundeţiȘtergere
  5. pe ce site ati gasit masini de uscat fructe la 2000 EUR ?

    RăspundeţiȘtergere
  6. pe google am gasit, scrie uscatoare de fructe profesionale second hand. Succes

    RăspundeţiȘtergere